Πενθήμερο Εργαστήριο Χοροθεραπείας: Εξερευνώντας τον Λαβύρινθο
Πενθήμερο Εργαστήριο Χοροθεραπείας //
Εξερευνώντας τον Λαβύρινθο
Το σώμα και η κίνησή του.
Το σώμα είναι η υλική μας παρουσία και βρίσκεται σε διαρκή εσωτερική και εξωτερική κίνηση. Στη ζωή μας η κίνησή μας διαμορφώνεται απο περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς παράγοντες κα. Εμείς, επίσης, εστιάζουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένες κινητικές δυνατότητες ενώ παραμερίζουμε άλλες. Συχνά σταματούμε να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε. Έτσι έχει δομηθεί ένας τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε, συνδεόμαστε με το περιβάλλον και τους άλλους αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέσα στο σώμα μας υπάρχει όλη η μνήμη και η ιστορία μας, η προσωπική και η συλλογική. Έχει έναν δικό του τρόπο να μιλά για αυτά που το πονούν και για αυτά που επιθυμεί.
– – –
Ο λαβύρινθος.
Ο λαβύρινθος είναι ένας τόπος και ένα σύμβολο. Στο εργαστήριο θα τον εξερευνήσουμε μέσα απο το κινούμενο σώμα μας. Θα μας υποστηρίξει ως ένα ασφαλές δοχείο που προάγει την ενδοσκόπηση και την αυτο-ανακάλυψη. Θα τον χρησιμοποιήσουμε ως μεταφορά για το ταξίδι της ζωής και της μεταμόρφωσης.
– – –
Το πλαίσιο της ομάδας.
Σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, αποδοχής, σεβασμού και δημιουργικότητας θα δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να γίνει ένας πιο ελεύθερος αγωγός με τον εαυτό και τον κόσμο. Θα εστιάσουμε στη βιωματική εξερεύνηση πτυχών του εαυτού και των σχέσεων, στην ενεργή φυσική παρουσία και τις βαθιές συνδέσεις με το σώμα μας, στην αναγνώριση και διάνθιση της σχέσης με τον εαυτό και τους άλλους, στην υποστήριξη της αλληλεπίδρασης και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.
Ο τρόπος δουλειάς στηρίζεται στη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία μέσα στο πλαίσιο της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής Εμψύχωσης και Ψυχοθεραπείας (NDI) ενημερωμένη από την Polyvagal πρακτική στη θεραπεία του τραύματος. Η προσέγγιση είναι συνεπής και συστηματική ως προς τη δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης σχέσης μέσα από θετική επικοινωνία, αποδοχή, ενσυναίσθηση, γνησιότητα, εμπιστοσύνη και συνεργασία επιδιώκοντας την ανάδυση, έκφραση και υλοποίηση των αναδυόμενων επιθυμιών των συμμετεχόντων. Η εστίαση θα είναι πάνω στη διαδικασία της προώθησης της προσωπικής ευημερίας και της ενθάρρυνσης για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που εμπλέκονται σε χώρους ψυχικής και σωματικής υγείας, τέχνης, εκπαίδευσης, φοιτητές και σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τον τρόπο που ζουν και κινούνται σε αυτόν τον κόσμο.
Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία χορού ή ομάδας ψυχοθεραπείας.
– – –
The Labyrinth Research Project.
– – –
Λίγα λόγια για την συντονίστρια.
– – –
Οι μέθοδοι του εργαστηρίου.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Χοροθεραπείας, ο επίσημος ορισμός της Χοροθεραπείας είναι «η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο εμπλέκεται δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική του ολοκλήρωση». Απαραίτητη προϋπόθεση και αφετηρία της παραπάνω διαδικασίας είναι η δημιουργία μιας βαθιάς και υποστηρικτικής σχέσης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον άμεσα ενδιαφερόμενο.
Η κίνηση είναι για τον θεραπευτή το μέσο με το οποίο έρχεται σε επαφή, κατανοεί και παρεμβαίνει σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του ατόμου ή της ομάδας. Η λεκτική επικοινωνία και ο αναστοχασμός αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συνάντησης, ωστόσο η απουσία τους δεν παρεμποδίζει την θεραπευτική πρακτική για ανθρώπους που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά.
Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς των χοροθεραπευτών λαμβάνει χώρα σε δομές ψυχικής υγείας και ειδικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, η πρακτική παρέμβασή τους απευθύνεται σε ανθρώπους που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες, που έχουν βιώσει τραύμα, που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές κ.α.
Ο Μichel Lobrot, γάλλος καθηγητής και εμπνευστής της παιδαγωγικής/ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης βασίζει τη θεωρία της παρεμβαίνουσας μη κατευθυντικής μεθόδου σε διεργασίες ζωής, αγωγής και εκπαίδευσης, όσο και σε διεργασίες αντιμετώπισης δυσκολιών και ψυχοθεραπείας. Αφορά στην εφαρμογή μιας στάση ζωής που βασίζεται στο σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας του εαυτού και του άλλου, αποδεχόμενοι πλήρως την διαφορετικότητα.
– – –
Τα βασικά χαρακτηριστικά της παρεμβαίνουσας μη-κατευθυντικής μεθόδου:
• Επικεντρωμένη στην επιθυμία: έχει σαν σημείο εκκίνησης και οδηγό την επιθυμία των ατόμων και της ομάδας
• Μη κατευθυντική: ακολουθεί τις αρχές της μη κατευθυντικότητας, ως προς τη στάση του εμψυχωτή και ως προς την κατεύθυνση και τους στόχους της ομάδας
• Παρεμβατική: προτείνει τρόπους και συνοδεύει τα άτομα στη διερεύνηση και υλοποίηση των επιθυμιών τους.
Ενδεικτικά, στις συναντήσεις μπορεί να αναδυθούν θέματα που αφορούν στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία, στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοπεποίθηση, στο να μάθω να ακούω, στο δέσιμο της ομάδας, στην εξερεύνηση των ανθρώπινων-προσωπικών δυνατοτήτων, στην έκφραση, στη δημιουργικότητα, στη δυνατότητα επιλογής κα.
– – –
Χρήσιμες πληροφορίες :
* Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
* Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: 15 Μαρτίου 2023
* Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
* Για πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε με την Αγγελική Μπιτζαράκη στο 6972131847.
* Για την κράτηση θέσης θα χρειαστεί προκαταβολή 50 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.
* Το πενθήμερο θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων.
* Σε περίπτωση ακύρωσης από τη μεριά της οργάνωσης η προκαταβολή θα επιστραφεί.
* Μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες με διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.
* Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν την ετοιμότητα να δουλέψουν πάνω σε προσωπικό υλικό με τη συνοδεία της συντονίστριας.
* Πληροφορίες για την Casa Lucia : https://casa-lucia-corfu.com/el/
* Πληροφορίες για την Ακαδημία Άνοιξη: https://springacademy.gr/…/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce…/